Równowaga kwasowo-zasadowa szansą na doskonałe zdrowie

Jak odkwasić organizm bez drakońskiej diety?

Złe samopoczucie, chroniczne zmęczenie, rozdrażnienie – to problemy, z którymi zmaga się wiele osób. Jeśli wspomniany problem dotyczy także Ciebie, a przyjmowane tabletki nie przynoszą oczekiwanej poprawy, koniecznie musisz przeczytać ten tekst.

Większość ludzi poszukiwanie źródła dolegliwości zdrowotnych rozpoczyna od wykonania badań krwi i moczu. Często okazuje się jednak, że są one w normie, mimo to samopoczucie pozostawia wiele do życzenia.

Właśnie taka sytuacja oznacza, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie została zakłócona, a jak wiadomo, jest to jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych, stanowiący podstawę prawidłowego przebiegu procesów życiowych, a także niezbędny do zachowania zdrowia. W przypadku zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej pojawiają się kryzysy – jeśli są one nieleczone lub wyłącznie zaleczane, mogą przerodzić się w poważne schorzenia przewlekłe.

Czym jest pH?

Co to takiego pH? - to pytanie z całą pewnością zadaje sobie wiele osób, jednak nie każdy do końca wie, co to faktycznie jest. Warto wrócić do czasów szkolnych i zacząć od powtórki z chemii – przedmiotu, który często jest traktowany „po macoszemu”. Warto jednak spojrzeć na chemię nieco łaskawszym okiem.

Symbol pH to miara kwasowości lub zasadowości roztworu – najważniejsza cechą jest w tym przypadku potencjał wodoru – jeśli w roztworze znajduje się przewaga jonów wodorowych H+, roztwór posiada odczyn kwaśny, natomiast w przypadku nadmiaru jonów wodorotlenkowych OH-, mamy do czynienia z odczynem zasadowym. Jeśli obydwa odczyny pozostają w równowadze, mówimy o odczynie obojętnym. Wodne roztwory kwasów posiadają odczyn kwaśny, natomiast wodne roztwory wodorotlenków – odczyn zasadowy.

Za pomocą skali pH określa się liczbę jonów wodorowych w roztworze. Podobnie jak temperatura ciała człowieka powinna być utrzymana na poziomie 36,6 C, krew powinna posiadać odczyn pH znajdujący się w przedziale 7,35-7,45.

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu

Równowaga kwasowo-zasadowa występuje w sytuacji, gdy ilość kationów i anionów w płynach ustrojowych jest proporcjonalna, co oznacza prawidłowe pH, a tym samym prawidłowy przebieg procesów życiowych organizmu. W przypadku odchyleń w pH krwi mogą powstać niebezpieczne choroby przewlekłe, prowadzące nawet do śmierci.

Niebezpieczeństwo pojawia się w sytuacji, gdy pH krwi jest mniejsze niż 6,8 lub większe niż 7,8. Rzeczywistość dowodzi, że większość osób posiada pH krwi obniżone, co oznacza zakwaszenie organizmu. Przyczyną takiej sytuacji są błędy żywieniowe, nałogi, a także nadmiar codziennego stresu.

Żywność o właściwościach kwasotwórczych

Do produktów kwasotwórczych należą m.in. mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna.W przypadku nadmiernego spożywania tego typu produktów w organizmie mogą powstać kwaśne pozostałości przemiany materii, czego efektem jest zakwaszenie organizmu, prowadzące w efekcie do wielu poważnych chorób. Stres, pośpiech, kuracje odchudzające, nadmiar leków, brak ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna – to czynniki, które mogą spowodować zwiększenie poziomu kwasów we krwi.

Efektem długotrwałego zakwaszenia organizmu mogą być poważne choroby przewlekłe, m.in. osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i i inne. Zakwaszenie może być także przyczyną przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów, powodować starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle, opuchlizny – wynika to głównie z nadmiaru wody, która zatrzymuje się w organizmie w celu zmniejszenia stężenia kwasów.

W środowisku kwaśnym rozwijają się także komórki nowotworowe, z kolei w prawidłowym środowisku – giną.

Story Page