Przepisy na dietę zasadową

Dieta zasadowa to skuteczny sposób na odkwaszanie organizmu. Należy dodatkowo powiedzieć, że prowadzenie diety alkalicznej nie powinno stanowić problemu. Unikać należy tego co nasz organizm zakwasza natomiast spożywamy to co będzie równowagę zasadową w organizmie budować. Jeśli chcecie taką właśnie dietę prowadzić możecie zdecydować się na nasze przepisy.

Zasada jest taka, że ułożenie diety powinno mieć układ, w którym będzie 20 procent składników kwasowych i około 80% składników działających zasadowo. Warto postawić na herbaty, owoce, oliwę z oliwek, warzywa, soki ze świeżych warzyw, które będą prowadzić do uzyskania równowagi kwasowo - zasadowej.

Przepis na pesto

Pesto to włoski sos, który przygotowywany jest ze świeżych bazylii, czosnku, oleju z winogron i migdałów, które z oleistych roślin są najbardziej alkaliczne. Zioła należy myć i suszyć, potem wrzucamy je z innymi składnikami do blendera i wykonujemy miksowanie. Im dłużej będzie realizowane tym bardziej gładka masa będzie uzyskiwana. Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste będzie można dodać więcej oleju. W lodówce można go przechować do 4 dni.

Zdrowe przepisy

Curry z soczewicy

Przygotowanie takiego dania będzie realizowane z 250 gram soczewic z dodatkiem marchwi, czerwonej cebuli, pora, czosnku, imbiru, kuminu, kurkumy, curry, oliwy z oliwek. Na oliwie należy zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać do tego siekane warzywa, które podsmażamy. Po 2-3 minutach należy dodać przyprawy. Podlewamy wszystko wodą i gotujemy. Dokładamy soczewicę i smażymy całość aż do uzyskiwania odpowiedniej miękkości wszystkich składników. Każdy może dopasować ostateczny kształt do swoich oczekiwań i smaku jaki będzie mu odpowiadał.

Falafel z warzywami

Do przygotowywania potrzebna jest nam sucha cieciorka, do tego szklanka pietruszki, czosnek, cebula i przyprawy do smaku. Można sięgnąć po pieprz, ziele angielskie, imbir, gałkę muszkatołową. W sklepach znajdziemy również gotowe przyprawy, które można używać przygotowując falafel. Cieciorkę namaczamy na noc w dużej ilości wody. Po około 12 godzinach wszystko należy odsączyć i miksować z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie wychodzić gęsta dodajemy nieco więcej wody. Z tych składników będziemy formować kotlety, które należy potem smażyć w głębokim oleju.

Story Page