Przyczyny, objawy i dieta zalecana przy zakwaszeniu organizmu

Równowaga kwasowo-zasadowa to stosunkowo mało znany fakt z działania naszego organizmu. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, że u wielu z nas ta delikatna równowaga jest zachwiana, co może mieć bardzo poważne skutki dla naszego zdrowia.

Wśród nich można wymienić takie schorzenia i dolegliwości jak osteoporozę, ogólne osłabienie organizmu, zawroty głowy, niestrawność i wiele innych przypadłości. Warto poznać fakty dotyczące tego problemu, ponieważ istnieje duża szansa, że sami jesteśmy nim dotknięci.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa to cecha środowiska chemicznego, w którym zachodzą wszystkie procesy biologiczne naszego organizmu. Jest to stan, w którym utrzymywane są odpowiednie proporcje pomiędzy dodatnio i ujemnie naładowanymi jonami. Innymi słowy, w naszym organizmie jest odpowiednie pH. Nie oznacza to wcale, że kationów i anionów jest po równo. Dla krwi właściwy poziom pH to 7,35-7,45. Jeśli nasze pH będzie wyższe, będziemy mieli nierównowagę zasadową, a jeśli będzie niższe, dojdzie do typowego zakwaszenia organizmu. Nawet niewielkie równice w poziomie pH, zwłaszcza jeśli są przewlekłe, prowadzą do poważnych problemów.

Niewłaściwa dieta

Przyczyny zakwaszenia

Przyczyną zakwaszenia organizmu mogą być choroby, ale najczęściej jest to niewłaściwie prowadzona dieta zawierająca dużo produktów, z których produkowane są właśnie kwasy. Nasz organizm posiada mechanizmy neutralizacji nadmiaru kwasów, ale ich możliwości nie są nieograniczone. Jeśli organizm będzie kwaśny, powstanie środowisko sprzyjające dla rozwoju różnych wirusów, bakterii i grzybów, które zdecydowanie nie są korzystne dla naszego organizmu.

Objawy zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu to sytuacja, w której cierpią wszystkie procesy zachodzące w naszym ciele, przez co objawy zakwaszenia są bardzo mocno zróżnicowane i często niespecyficzne. Zazwyczaj pierwszym przejawem zakwaszenia są cienie pod oczami oraz problemy z trawieniem, senność i odczuwanie słabości. Przedłużający się problem może prowadzić do miażdżycy, chorób serca i wielu innych problemów.

Odpowiednia dieta

Właściwa dieta przy problemach z zakwaszeniem i prowadzona w celu ich unikania to przede wszystkim duża ilość produktów zasadotwórczych i mała ilość produktów kwasotwórczych. Oznacza to głównie rezygnację z tłuszczów i cukrów na rzecz warzyw i owoców.

Story Page